Gratis boekhoudprogramma

Top 5 gratis boekhoudprogramma pakketten

TIP: Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma’s te proberen voor u een keuze maakt. Kies hieronder 3 uit.

 

Gratis boekhoudprogramma voor starters

Zoek je naar een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers, of ben je benieuwd of dat in jouw geval een goede keuze vormt? Het is niet altijd een goed idee om een gratis programma te downloaden of te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar de diverse functionaliteiten en dat te vergelijken met wat je nodig hebt. Een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers hoeft niet altijd uitgebreid in elkaar te zitten, al dien je natuurlijk wel te voldoen aan de verplichtingen zoals de Belastingdienst in Nederland die stelt aan de boekhouding of administratie.

Exclusieve acties

Gratis voor startende ondernemers

Meld u nu aan voor een gratis proefaccount en krijg meteen toegang tot het online boekhoudprogramma. Als u vervolgens bij het omzetten kiest voor het gratis starters account, betaalt u gedurende uw eerste ondernemersjaar helemaal niets! 

Meer boekhoudprogramma’s vergelijken

uitgebreid vergelijken

Gratis of betaald boekhouden

Je kunt gebruik maken van een gratis boekhoudprogramma ZZP, het grote voordeel daarvan is natuurlijk het ontbreken van kosten. Je hoeft niets te betalen, terwijl je aan de andere kant wel de mogelijkheid hebt om je prestaties bij te houden. Aan de andere kant zou je ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van betaalde software. Dat is duurder dan een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers, al kun je aan de andere kant rekenen op een groter aantal functionaliteiten. Probeer vooraf een afweging te maken, door goed te kijken naar de functionaliteiten die je nodig hebt.

boekhoudprogramma gratis

Gratis boekhoudprogramma of administratie in Excel

Een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers is bijvoorbeeld een uitstekend idee op het moment dat je slechts een administratie nodig hebt, wanneer je bijvoorbeeld als dienstverlener actief bent. Er is dan geen sprake van inkoop, terwijl je aan de andere kant alleen je uren als inkomsten hoeft te boeken. Werk je met de inkoop van materialen en verkoop je diverse producten en diensten? Dan is het verstandig om binnen de gratis boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers verder te kijken naar aanvullende mogelijkheden. Je hebt dan een programma nodig voor een daadwerkelijke boekhouding, de administratie zit dan meer ingewikkeld in elkaar dan wanneer je uitsluitend dienstverlener bent.

Gratis boekhoudprogramma

Het gratis boekhoudprogramma is de beste investering in een goedkope administratie, toch? Indien je bijvoorbeeld het Microsoft Office pakket al gebruikt voor Word heb je daarmee ook de beschikking over Excel. Dat betekent dat je die gratis kunt gebruiken voor de administratie. Als een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers.

Tip: maak gebruik van een (betaald) sjabloon voor Excel. Daarmee zorg je voor een compleet boekhoudprogramma in Excel, waar je als ZZP’er vervolgens gratis gebruik van kunt maken.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bijhouden van de administratie. Zolang je een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers gebruikt zal dit betekenen dat je daar zelf relatief veel tijd in dient te steken. Je moet de facturen aanmaken en inboeken. Net als banktransacties, om de betalingen te verantwoorden en ervoor te zorgen dat de balans aan het eind van het jaar klopt.

Gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers

Met Excel heb je op die manier de mogelijkheid om een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers te creëren. Prettig als je gaat starten en je jaarlijks een handjevol of maximaal enkele tientallen facturen maakt. Per factuur kost dit je even wat tijd, maar je bespaart daarmee aan de andere kant wel enkele tientjes per maand.

Gaandeweg kun je het gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers in Excel desgewenst verder aanpassen. Op die manier creëer je een systeem waarmee je goed kunt werken. Mits het aantal te maken facturen en ontvangen betalingen niet te ver oploopt natuurlijk. Met name die twee zaken kunnen er eenvoudig toe leiden dat het lastig wordt om de administratie vlot te blijven doen.

Tip: ga na hoeveel tijd je kwijt bent aan de administratie in Excel. Een gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers is immers alleen interessant als dit je aan de andere kant niet teveel tijd kost. Tijd die je ook voor klanten had kunnen werken.

Alternatief voor boekhouden in Excel

En merk je dat er toch steeds meer tijd gaat zitten in het gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers, bijvoorbeeld in Excel? Op dat moment wordt het interessant om te kijken naar de alternatieven die er beschikbaar zijn. Met een online boekhoudprogramma zorg je er namelijk eenvoudig voor dat je (bijna) automatisch facturen aan kunt maken. En dat je gebruik kunt maken van een koppeling met je bank of dat je in ieder geval de banktransacties kunt inlezen. De beide functies van een boekhoudprogramma besparen je zomaar een paar uur per maand. Uren die je kunt werken voor klanten en kunt factureren, zodat je onder de streep meer zal overhouden.

Je kunt online de verschillende boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers vergelijken. Niet gratis zoals in Excel, maar wellicht wel een interessante investering om de administratie sneller te doen. Zodat jij de uren die je werkt kunt besteden aan klanten. En die kunt factureren. Met een paar uur besparing per maand verdien je de kosten voor een anders gratis boekhoudprogramma voor ZZP’ers al gemakkelijk terug, zodat je uiteindelijk beter af bent.