De Handelsregisterswet is gewijzigd!
In juni 2019 is de nieuwe Handelsregisterwet aangenomen door de Eerste Kamer. Deze brengt heel wat veranderingen met zich mee. Wat weet u al over de Handelsregisterwet? In deze blog leggen wij uit wat zij inhoudt en wat is gewijzigd.
Wat is de Handelsregisterwet?
Alle ondernemers en bedrijven krijgen ermee te maken, maar wat is het precies, die Handelsregisterwet? Maar bovenal, wat is het nut ervan?
“De Handelsregisterwet verplicht organisaties om hun gegevens aan te leveren bij de Kamer van Koophandel. Deze gegevens worden vervolgens opgenomen in het Handelsregister. Dit register biedt organisaties onder andere zekerheid over zakenpartners. Zo is bijvoorbeeld te zien of een zakenpartner ook daadwerkelijk bevoegd is om een organisatie te vertegenwoordigen.”
“De eerste Handelsregisterwet dateert van 1921 en trad in werking samen met de Wet op de Kamers van Koophandel. Sinds de invoering van Boek 2 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek gingen de Kamers van Koophandel naast het ondernemingsregister het Verenigingen- en Stichtingenregister bijhouden, hetgeen daarvoor sinds 1957 door het Ministerie van Justitie was gedaan.
Bron: Rendement Online
In 1997 trad de Handelsregisterwet 1996 in werking. Sindsdien maken verenigingen en stichtingen deel uit van het handelsregister.
De huidige Handelsregisterwet 2007 vervangt de Handelsregisterwet 1996[6].
Het Handelsregisterbesluit 2008 is een Algemene Maatregel van Bestuur gebaseerd op de Handelsregisterwet 2007. Dit uitvoeringsbesluit regelt meer in detail welke gegevens in het Handelsregister dienen te worden opgenomen.”
Bron: Wikipedia
InformerOnline
e-Boekhouden.nl
Wat gaat er veranderen?
Reeds in 2017 werd het aangekondigd, maar onderstaande veranderingen zijn nu van kracht:
- Het aantal werknemers van een onderneming moet jaarlijks correct worden doorgegeven zodat dit up to date blijft.
- De Kamer van Koophandel kan bij opvallende geldstromen en vermoeden van fraude actie ondernemen. Het hebben van een goede boekhouding is dus nog belangrijker geworden!
- Er komt een 4e regel voor de ontbinding van rechtspersonen, namelijk onbereikbaarheid op het in het Handelsregister ingeschreven adres, bij.
- Voor niet-authentieke gegevens (gegevens die niet in formele aktes staan) geldt nu ook meldplicht.
- Het gebruik van het Handelsregister zal door algemene middelen worden bekostigd.
Bron: Rendement Online
Hoe zit het met uw privacy?
De nieuwe privacywetgeving is niet zo nieuw meer maar brengt nog steeds heel veel teweeg. Aan de ene kant moet een onderneming meer inzage geven in het bedrijf, maar is dit niet in strijd met uw privacy? Dit vraagstuk heeft weer tot andere veranderingen geleid. Er zullen ongetwijfeld meer volgen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) denkt mee over verbeteringen in de Handelsregisterwet en zal dit blijven doen. Voor ondernemers heeft dit al gevolgen gehad.
“De AP gaf vorig jaar aan dat de KvK mogelijk de wet overtrad door adverteerders inzage te geven in het Handelsregister. De KvK is nu per 1 juli 2019 gestopt met het Adressenbestand Online. Dit product werd veel gebruikt voor direct-marketingdoeleinden.”
Heeft u zelf al ervaring met de nieuwe Handelsregisterwet? Deel deze dan in een reactie onderin!