PSD2, wat is dat?
Op 4 december 2018 is de Europese richtlijn voor betalingsverkeer, PSD2, aangenomen door de Eerste Kamer is. Deze nieuwe Europese richtlijn is de opvolger van de PSD1 richtlijn voor financiële instellingen uit 2009. In de tussentijd is er natuurlijk veel veranderd dus ook de richtlijn was aan verandering toe. Maar wat houdt de nieuwe PSD2 in?Herziene PSD richtlijn voor financieel verkeer
In 2009 werd de PSD1 richtlijn voor financiële instellingen aangenomen. Het financiële verkeer in verschillende EU-landen werd daardoor uniform gereguleerd. Maar die richtlijn was bedoeld voor binnenlandse betalingsverkeer en tegenwoordig is er ook veel sprake van grensoverschrijdend betalingsverkeer. Iets online bestellen bij een Nederlandse winkel is tegenwoordig net zo eenvoudig als een online bestelling plaatsen bij een buitenlandse winkel. Nou, net zo eenvoudig? Niet helemaal. Als het allemaal nog aansloot bij ons huidige betalingsverkeer in binnen- en buitenland, dan hoefde de richtlijn niet te worden aangepast.
Boekhoudprogramma top 4
e-Boekhouden.nl
SnelStart
InformerOnline
Payment Service Directive 2
De afkorting PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Met deze richtlijn kunnen financiële instellingen inzage krijgen tot uw betalingsverkeer. De PSD1 maakte het al mogelijk dat (niet) banken betaaldiensten konden aanbieden zoals iDeal. Nu komt de volgende stap en dat is best een grote.
“PSD2 gaat een flinke stap verder. Met PSD2 kunnen ook anderen dan de rekeninghouder zelf of zijn bank toegang krijgen tot de betaalrekening. Hiervoor is altijd toestemming van de rekeninghouder nodig.”
Dit betekent dat ook een wiillekeurig bedrijf waar u zaken mee doet, aan u de vraag stelt of zij een koppeling mogen maken met uw bankgegevens. Het klinkt misschien wat eng, maar iDeal en dergelijke betalingsmogelijkheden zijn nu ook niet meer weg te denken.
Bron: Kamer van Koophandel
Is het veilig om (niet) banken zoveel toegang tot uw betaaldata te geven?
Als ondernemer maar ook als particulier wordt u contant gewaarschuwd voor hacks, voor het veiligstellen van uw bankgegevens en financiële data. Dan voelt het natuurlijk in eerste instantie vreemd om alles open te gooien en alles en iedereen mee te laten kijken. Dat is ook niet de bedoeling. Wie u gegevens inziet, bepaalt u. Daarnaast informeert De Nederlandse Bank, als overkoepelend orgaan, consumenten en winkeliers over PSD2 namens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het MOB is een samenwerkingsverband van vijftien maatschappelijke organisaties, zoals consumenten-, winkeliers- en bancaire organisaties.
“Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer richt zich op de bevordering van de maatschappelijke efficiëntie van het retail-betalingsverkeer. DNB zit het MOB voor en verzorgt het secretariaat.”
Bron: MOB en Acountancyvanmorgen.nl
Wilt u meer weten over de PSD2 en wat dit betekent voor uw online boekhouding?
Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan metWat online boekhouden betreft, maakt u zelf de keus met welk boekhoudprogramma u werkt. Ongeacht het boekhoudprogramma waarmee u werkt, als de richtlijn PSD2 veranderingen vereist, dan zult u ook net als ieder andere ondernemer ermee te maken krijgen. Wellicht zorgt het voor nieuwe innovatieve ontwikkelingen als betaal apps met nóg meer functies.