Summa de Arithmetica verkocht door veilinghuis Christie’s

Summa de Arithmetica verkocht door veilinghuis Christie’s

christies-summa-de-arithmetica-blog-boekhouden
Christies summa de arithmetica

Christie’s heeft sinds haar bestaan al heel wat bijzondere objecten geveild. Op 12 juni 2019 was één van die vele objecten het boek Summa de Arithmetica (uit het jaar 1494!)van Luca Pacioli. Iedere respectabele boekhouder kent die naam. De bedenker van het huidige boekhoudkundige systeem, de beste vriend van Da Vinci en zijn boek is sold!
 

Wat is er zo bijzonder aan de Summa de Arithmetica?

Binnen het wereldje van boekhouders en accountants is dit een vraag die men niet stelt. Vloeken in de kerk is dat. Wat er zo bijzonder aan is? Dat weet toch iedereen?! Dit boek vormt de basis van boekhouden zoals wij dat kennen.

Het boek uit 1494 bevat een overzicht van de wiskundige kennis uit die tijd en is het eerste boek waarin het systeem van dubbel boekhouden werd uitgelegd.”

Christina Geiger, hoofd van de afdeling boeken en manuscripten bij Christie’s: “Terwijl Leonardo da Vinci revolutionaire stappen zette in de kunst en Machiavelli dat deed voor de politiek, deed Pacioli dat voor de zakenwereld. Van dubbel boekhouden tot kansberekening en informatica; alle wiskundige principes achter de belangrijkste kenmerken van de hedendaagse financiële wereld staan in de Summa de Arithmetica.”

Bron: Accountant

Boekhoudprogramma top 4 

InformerOnline

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (5002)
€ 15,00 per maand
  • Meeste Top Reviews
  • Altijd Ondersteuning
  • Certified B Corp
Meer informatie >
e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)
€ 9,95 per maand
  • 500.000 gingen je voor
  • Snelle btw-aangifte
  • 15 maanden gratis
Meer informatie >
Moss

Moss

Op aanvraag
  • 47% stijging
  • Automatisch boekhouden
  • OCR-software
Meer informatie >
Ficsus.nl

Ficsus.nl

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Meer informatie >

Een boek met een aardig prijskaartje

12 juni is inmiddels achter de rug en zo dus ook de veiling van het prestigieuze veilingshuis Christie’s. Het was te verwachten, voor ons was het althans geen verrassing, dat dit boek niet voor een schijntje onder de hamer ging. de Somma di arithmetica, geometria, proporzioni e proporzionalità, zoals het voluit heet, ging voor een lousy $1,215,000 onder de hamer. Een bedrag wat niet iedereen zich zomaar kan veroorloven. Maar is zo een boek het ook niet dubbel en dwars waard?

“Pacioli, who lived from around 1445 to 1517, was a friend of Leonardo da Vinci’s who wrote the influential book that described for the first time the double-entry bookkeeping method. Known as the “Venetian Method,” it was being used by some of the merchants in Renaissance Venice.”

Bron: Accounting Today

Dit boek is van ongekende waarde, waar zouden wij bijvoorbeeld zijn zonder de Venetian Method? Er is echter een kanttekening. Wilde de vader van de boekhouding dat dit boek terechtkwam bij slechts één persoon?

Historische waarde van de Summa de Arithmetica

Iedereen kan dit boek aanschaffen maar dan hebben we het natuurlijk over de latere edities. Dit eerste exemplaar is alleen voor de rijkelui die zich dit kunnen veroorloven. Maar is dat de bedoeling met iets wat zo veel historische waarde heeft? Zou het niet gewoon als cultureel goed in een groot Europees museum moeten worden tentoongesteld? Het is toch mooi om te zien hoever we gekomen zijn door te kijken naar waar het allemaal begon? Van boek tot boekhoudprogramma  en online boekhouden. Het is wat!
 

Laatste berichten