Investeren in een boekhoudprogramma: in een uurtje terugverdiend

Investeren in een boekhoudprogramma: in een uurtje terugverdiend

Het boekhoudprogramma vormt voor zowel ZZP-ers als andere zelfstandigen en MKB-ondernemingen een uitstekende investering, die je al binnen een uurtje per maand terugverdient. Hoe dat komt? Je betaalt een paar euro tot een paar tientjes per maand, terwijl je daarmee enorm veel kostbare tijd op de administratie kunt besparen.

Top 10 boekhoudprogramma's

Compleet programma, scherpe prijs
e-Boekhouden.nl was één van de eerste boekhoudprogramma's in de markt. Sinds 2002 zijn zij uitgegroeid tot een bekende speler. De betrouwbaarheid is hierdoor erg goed. Als je voor e-Boekhouden.nl kiest, weet je zeker dat je goed zit. De prijs is scherp en het functieaanbod is uitgebreid. Wij schatten in dat dit boekhoudprogramma voor zowel kleine zelfstandigen (zzp'ers) als grotere bedrijven (mkb) een goede oplossing is. 

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 9.6

Goed om te weten:
 • Helpdesk is per telefoon, e-mail en chat bereikbaar
 • Startende ondernemers krijgen de eerste 15 maanden gratis
 • Zeer goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Wordt ondersteund door heel veel boekhouders en accountants door het hele land
 • e-Boekhouden.nl biedt heel veel koppelingen met andere systemen zoals webshops, banken etc
 • Er is zeer veel materiaal beschikbaar ter ondersteuning. Zoals handleidingen, video's en een kennisbank
Goede keuze voor zzp'ers
Ficsus.nl is niet duur, maar is qua functies ook niet heel erg uitgebreid. Zoek jij een boekhoudprogramma met beperkte mogelijkheden, dan kan ficsus de beste keuze voor jou zijn.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.9

Meer informatie Goed om te weten:
 • Met een vaste prijs van € 12,50 per maand is het een goed betaalbaar boekhoudprogramma
 • De klantenservice is alleen per e-mail bereikbaar
 • Voor grotere administraties is ficsus minder geschikt.
Vooral geschikt voor zzp'ers
Moneymonk is een boekhoudprogramma dat zich richt op zzp'ers. Je kunt hier prima een eenvoudige boekhouding bijhouden met factureren, uren en rittenregistratie. Het is gezien de functionaliteit wel een iets duurder pakket. De kosten bedragen € 25,00 per maand voor zzp'ers en € 50,00 per maand voor een vof en bv. Het pakket is verder eenvoudig in gebruik.


Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.4

Meer informatie Goed om te weten:
 • De klantenservice is niet de hele dag geopend
 • Er zijn enkele tientallen adviseurs die met Moneymonk werken
 • MoneyMonk biedt een gratis opstartservice

Online boekhouden voor zzp'ers
Ook digibtw richt zich voornamelijk op zzp'ers. Met een prijs van € 10,00 per maand zitten ze qua kosten in de middenmoot. De mogelijkheden om andere systemen te koppelen aan Digibtw zijn beperkt en brengen extra kosten met zich mee. Een bankkoppeling kost bijvoorbeeld € 4,00 per maand per bankrekening. Dat zijn gezien de normale abonnementsprijs forse extra kosten.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor DigiBTW een 8.2

Meer informatie Goed om te weten
 • Digibtw heeft een duidelijke website met veel informatie
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Digibtw biedt een gratis overstapservice
Een boekhoudprogramma met schoenendoos
Bij rompslomp kan je gratis factureren. De eerste betaalde variant kost € 5,00 per maand, maar daar kan je nog geen boekhouding mee voeren. Voor € 15,00 per maand krijg je alle mogelijkheden. Voor het koppelen van een bankrekening komt daar nog € 4,00 per maand bovenop. Een directe koppeling met de belastingdienst ontbreekt. Het pakket oogt fris en eenvoudig, helaas is de klantenservice niet via telefoon bereikbaar.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.1

Meer informatie Goed om te weten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen koppeling met de belastingdienst
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Klantenservice niet per telefoon
Boekhoudpakket voor zzp'ers met goedkope bankkoppeling
Visma biedt een goed boekhoudprogramma tegen een redelijke prijs. De automatische bankkoppeling kost € 1,75 per maand, alleen kunnen niet alle banken gekoppeld worden. Functioneel is het pakket uitgebreid en werkt het intuitief.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.7

Meer informatie Goed om te weten
 • Redelijk aantal koppelingen met andere systemen
 • De website navigeert vaak onhandig
 • Basisprijs is prima, aanvullende modules kunnen het duur maken
 

Investeren in een boekhoudprogramma

De investering in een boekhoudprogramma hoeft niet groot te zijn, in de meeste gevallen kun je daarvoor maandelijks betalen. Je betaalt een laag bedrag per maand, in ruil waarvoor je meteen gebruik kunt maken van alle functionaliteiten. Het is dan niet nodig om honderden euro’s uit te geven aan een duur pakket, in plaats daarvan heb je aan €5 – €20 per maand voldoende.

Tip: sterker nog, in veel gevallen kun je in ieder geval een maand gratis gebruik maken van het boekhoudprogramma. In sommige gevallen zijn er zelfs acties beschikbaar om een jaar lang gratis online te boekhouden.

Deal van de week: Gratis online boekhoudprogramma     BEKIJK MIJN DEAL

Tijd besparen met de administratie

Tot zover de investeringen, want naast de betalingen aan de ene kant kun je er aan de andere kant ook veel mee besparen. Het gaat vooral om de besparing in tijd en eventueel om de besparing van de kosten van een boekhouder. Met de software van een boekhoudprogramma kun je het in de meeste gevallen gewoon zelf, omdat je daar geen specialistische kennis meer bij nodig hebt.

Wil je de boekhouder liever wel mee laten kijken? Dan kun je er met het boekhoudprogramma in ieder geval voor zorgen dat je veel minder tijd kwijt zal zijn aan de administratie. Het wordt gemakkelijker om facturen aan te maken en je kunt te betalingen vanuit je bankafschrift meteen koppelen.

 

Investeren in een boekhoudprogramma
Investeren in een boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Je kunt online de verschillende boekhoudprogramma’s vergelijken, zowel op basis van de kosten als op basis van de mogelijkheden. Met name dat tweede is in eerste instantie interessant. Een voordelig programma voor de boekhouding is immers pas echt interessant op het moment dat je daar aan de andere kant wel optimaal gebruik van kunt maken.

Let bijvoorbeeld op de mogelijkheid om iDeal betalingen te kunnen accepteren en eenvoudig je uren te kunnen registreren. Je zorgt er daarmee voor dat je de betalingen veel gemakkelijker kunt innen, waardoor de bedragen van klanten minder lang open zullen blijven staan. Bovendien kun je ook onderweg je uren voor klanten registreren, zodat je die niet eerst handmatig ergens anders op hoeft te schrijven en je die meteen in rekening kunt brengen.

De investering in een boekhoudprogramma kun je wat dat betreft gemakkelijk terugverdienen, vooral wanneer je online een vergelijking maakt uit de pakketten die er beschikbaar zijn. Je zorgt er daarmee voor dat je een goed beeld krijgt van zowel de mogelijkheden als van de kosten per maand. Daarmee doe je een uitstekende investering in een boekhoudprogramma, die je vervolgens in minder dan een uurtje per maand terug kunt verdienen.

Laatste berichten