Boekhoudprogramma: automatische banktransacties en btw-aangifte

Automatische banktransacties en btw-aangifte

De keuze uit boekhoudprogramma’s is groot. Door die te vergelijken krijg je een beter beeld van wat er beschikbaar is en waar je behoefte aan hebt. Vorige keer bespraken we het voordeel van boekhouden in de cloud, daarnaast is het interessant om goed te kijken naar de verwerking van banktransacties en de btw-aangifte. Het zijn twee onderdelen waar je als ondernemer altijd mee te maken krijgt, waardoor het prettig is als dit soepel verloopt.

Boekhoudprogramma top 4
Moss

Moss

Op aanvraag
 • 47% stijging
 • Automatisch boekhouden
 • OCR-software
Meer informatie >
e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)
€ 9,95 per maand
 • 500.000 gingen je voor
 • Snelle btw-aangifte
 • 15 maanden gratis
Meer informatie >
Ficsus.nl

Ficsus.nl

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Meer informatie >
SnelStart

SnelStart

★ ★ ★ ★ ★ (1080)
€ 18,00 per maand
 • Onbeperkt factureren
 • Eenvoudig in gebruik
 • Persoonlijke support
Meer informatie >

 

Downloaden en uploaden van banktransacties

Internetbankieren biedt je de mogelijkheid om je (zakelijke) banktransacties te downloaden, bijvoorbeeld als een .swi-bestand. Dat is geen bestand waar je normaal gesproken iets mee kunt, behalve wanneer je gebruikt maakt van moderne boekhoudprogramma’s. Je hebt daar de mogelijkheid om die banktransacties te uploaden. Het grote voordeel daarvan is dat je ze niet meer handmatig hoeft over te nemen.
Je kunt de boekhoudprogramma’s vergelijken door goed te letten op de mogelijkheid tot het automatisch importeren van de transacties. Vervolgens kun je ze vanuit het programma eenvoudig verantwoorden, bijvoorbeeld als kosten op een bepaalde grootboekrekening of als inkomsten passend bij een bepaalde verkoopfactuur. Sommige boekhoudprogramma’s doen zelfs suggesties op basis van eigenschappen van de transactie, zodat je die nog gemakkelijker kunt koppelen.

 

Banken verzorgen de banktransacties naar boekhoudprogramma
Banken verzorgen de banktransacties naar boekhoudprogramma 

Btw-aangifte in het boekhoudprogramma

Ben je een boekhoudprogramma aan het vergelijken? Bekijk dan ook meteen de mogelijkheid om een automatische btw-aangifte te doen. Als ondernemer voor de btw ben je verplicht om aangifte te doen, in veel gevallen gebeurt dit per kwartaal. Dat betekent dat je iedere 3 maanden dient aan te geven of je iets aan te geven hebt. Is dat het geval? Dan dien je in te voeren hoeveel omzet je maakte, hoeveel btw je verschuldigd bent en hoeveel btw je eventueel terug kunt vorderen op basis van zakelijke in- en aankopen.
Je kunt een boekhoudprogramma vergelijken door goed te kijken naar de mogelijkheid om de btw-aangifte alvast automatisch te laten genereren of die zelfs op te sturen vanuit de software. Het is dan niet nodig om steeds de verschillende bedragen over te nemen of die zelfs zelf te berekenen. In plaats daarvan is het voldoende om na te gaan welk bedrag je aan omzet behaalde, wat je aan btw dient te betalen en welk bedrag je aan de andere kant terugkrijgt. Dit kan ieder kwartaal veel tijd schelen, waarmee je ervoor zorgt dat het de moeite waard is om boekhoudprogramma’s te vergelijken.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Je kunt online boekhoudprogramma’s vergelijken, we maken het je gemakkelijk aan de hand van ons overzicht en de tips die we je erbij geven. Bovendien kun je de meeste programma’s een maand of een aantal weken zelf uitproberen. Aan de hand daarvan kun je er met de programma’s eenvoudig voor zorgen dat je een goed beeld krijgt van de diverse programma’s en waarmee jij ervoor zorgt dat de boekhouding of administratie zo eenvoudig mogelijk wordt.


 

Laatste berichten