De belastingdienst gaat online boekhouden stimuleren

De belastingdienst gaat online boekhouden stimuleren

Boekhoud app via pexels
Online boekhouden via App 

In 2017 werd aangekondigd dat de Belastingdienst online boekhouden met behulp van boekhoudprogramma’s zoals apps voor zzp’ers wel zag zitten en dit zelfs vanaf 2018 wilde stimuleren. Samen met het Keurmerk Zeker-Online startte de Belastingdienst in januari 2018 een pilot. Doel was uit te zoeken hoe het aangifte proces voor zzp’ers te vergemakkelijken middels het gebruik van online boekhoudprogramma’s.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Het proces van de BTW-aangifte kon eenvoudiger, aldus de fiscus..Het moest allemaal makkelijker, sneller, beter en daar wilde de Belastingdienst een bijdrage aan leveren. Het is natuurlijk in hun belang dat het aangifteproces soepel verloopt. Dus was de meest logische stap, zelf het voortouw nemen. U kunt als u meedoet aan de proef boekhouden, belastingaangifte doen en meteen betalen via iDEAL. Het grote voordeel daarvan: “Lekker makkelijk, alles inéén”. Maar is het na een jaar ook daadwerkelijk zo gebleken? Kan alles bijvoorbeeld inéén? Hoe verloopt de proef? Wat vinden deelnemende zzp’ers er nou van?

Boekhoudprogramma top 4

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)
€ 9,95 per maand
 • 500.000 gingen je voor
 • Snelle btw-aangifte
 • 15 maanden gratis
Meer informatie >
Ficsus.nl

Ficsus.nl

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Meer informatie >
SnelStart

SnelStart

★ ★ ★ ★ ★ (1080)
€ 18,00 per maand
 • Onbeperkt factureren
 • Eenvoudig in gebruik
 • Persoonlijke support
Meer informatie >
InformerOnline

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (4922)
€ 15,00 per maand
 • Meeste Top Reviews
 • Starters Gratis
 • Certified B Corp
Meer informatie >

Hoe verloopt de pilot van de Belastingdient en het Keurmerk Zeker-Online?

Momenteel kunnen zzp’ers zich nog steeds aanmelden om mee te doen aan de proef van de Belastingdienst en Keurmerk Zeker-Online. De pilot duurt 2 jaar en we zijn over de helft. Tot nu toe zijn beide partijen zeer te spreken over de reacties van zzp’ers die meedoen. Deze deelnemende zzp’ers benoemen 3 positieve ontwikkelingen:

 1. Niet meer overtypen van betalingskenmerken is gemakkelijk en voorkomt fouten.
 2. Snelle duidelijkheid of de aangifte is binnengekomen bij de Belastingdienst door directe terugkoppeling.
 3. Snelle indiening van de aangifte en betaling dan men eerder verwachte.

Helaas worden er geen minpunten genoemd, hoewel die er ongetwijfeld zullen zijn. Onze tip aan de fiscus is dan ook om het aanbod van aanbieders van online boekhoudprogramma’s uit te breiden. Momenteel zijn dit slechts Asperion, Reeleezee, Yuki en Informer. Veel zzp’ers maken al gebruik van een andere boekhoud app. Voor hen zou het onhandig zijn om nu over te stappen.

Wilt u ook online boekhouden?

Dan kunt u zich snel en gemakkelijk aanmelden voor de proef van de Belastingdienst. U kunt echter ook een keuze maken uit deze handige boekhoudprogramma’s.
Het is in ieder geval verstandig om na te denken over zowel het heden als de toekomst, om na te gaan wat u nodig heeft en waar u op termijn gebruik van dient te maken. Probeer te beoordelen wat u zelf zal doen en welke functionaliteiten u daarvoor nodig heeft. Kies op basis daarvan de juiste aanbieder.

Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan met e-Boekhouden.nl!       Meer informatie


Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma’s te proberen voor u een keuze maakt. Wilt u onafhankelijk advies, neem dan contact met ons op.

Bron: Keurmerk Zeker-Online

Laatste berichten