Jaarafsluiting boekhouding

Jaarafsluiting boekhouding

De jaarafsluiting van de boekhouding in orde maken en benieuwd hoe je dat dient aan te pakken? Om het jaar af te kunnen sluiten heb je een aantal gegevens nodig, zowel wanneer je werkt als ZZP-er als wanneer je een BV hebt met verschillende financiële elementen.

Top 10 boekhoudprogramma's

Compleet programma, scherpe prijs
e-Boekhouden.nl was één van de eerste boekhoudprogramma's in de markt. Sinds 2002 zijn zij uitgegroeid tot een bekende speler. De betrouwbaarheid is hierdoor erg goed. Als je voor e-Boekhouden.nl kiest, weet je zeker dat je goed zit. De prijs is scherp en het functieaanbod is uitgebreid. Wij schatten in dat dit boekhoudprogramma voor zowel kleine zelfstandigen (zzp'ers) als grotere bedrijven (mkb) een goede oplossing is. 

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 9.6

Goed om te weten:
 • Helpdesk is per telefoon, e-mail en chat bereikbaar
 • Startende ondernemers krijgen de eerste 15 maanden gratis
 • Zeer goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Wordt ondersteund door heel veel boekhouders en accountants door het hele land
 • e-Boekhouden.nl biedt heel veel koppelingen met andere systemen zoals webshops, banken etc
 • Er is zeer veel materiaal beschikbaar ter ondersteuning. Zoals handleidingen, video's en een kennisbank
Goede keuze voor zzp'ers
Ficsus.nl is niet duur, maar is qua functies ook niet heel erg uitgebreid. Zoek jij een boekhoudprogramma met beperkte mogelijkheden, dan kan ficsus de beste keuze voor jou zijn.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.9

Meer informatie Goed om te weten:
 • Met een vaste prijs van € 12,50 per maand is het een goed betaalbaar boekhoudprogramma
 • De klantenservice is alleen per e-mail bereikbaar
 • Voor grotere administraties is ficsus minder geschikt.
Vooral geschikt voor zzp'ers
Moneymonk is een boekhoudprogramma dat zich richt op zzp'ers. Je kunt hier prima een eenvoudige boekhouding bijhouden met factureren, uren en rittenregistratie. Het is gezien de functionaliteit wel een iets duurder pakket. De kosten bedragen € 25,00 per maand voor zzp'ers en € 50,00 per maand voor een vof en bv. Het pakket is verder eenvoudig in gebruik.


Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.4

Meer informatie Goed om te weten:
 • De klantenservice is niet de hele dag geopend
 • Er zijn enkele tientallen adviseurs die met Moneymonk werken
 • MoneyMonk biedt een gratis opstartservice

Online boekhouden voor zzp'ers
Ook digibtw richt zich voornamelijk op zzp'ers. Met een prijs van € 10,00 per maand zitten ze qua kosten in de middenmoot. De mogelijkheden om andere systemen te koppelen aan Digibtw zijn beperkt en brengen extra kosten met zich mee. Een bankkoppeling kost bijvoorbeeld € 4,00 per maand per bankrekening. Dat zijn gezien de normale abonnementsprijs forse extra kosten.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor DigiBTW een 8.2

Meer informatie Goed om te weten
 • Digibtw heeft een duidelijke website met veel informatie
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Digibtw biedt een gratis overstapservice
Een boekhoudprogramma met schoenendoos
Bij rompslomp kan je gratis factureren. De eerste betaalde variant kost € 5,00 per maand, maar daar kan je nog geen boekhouding mee voeren. Voor € 15,00 per maand krijg je alle mogelijkheden. Voor het koppelen van een bankrekening komt daar nog € 4,00 per maand bovenop. Een directe koppeling met de belastingdienst ontbreekt. Het pakket oogt fris en eenvoudig, helaas is de klantenservice niet via telefoon bereikbaar.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.1

Meer informatie Goed om te weten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen koppeling met de belastingdienst
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Klantenservice niet per telefoon
Boekhoudpakket voor zzp'ers met goedkope bankkoppeling
Visma biedt een goed boekhoudprogramma tegen een redelijke prijs. De automatische bankkoppeling kost € 1,75 per maand, alleen kunnen niet alle banken gekoppeld worden. Functioneel is het pakket uitgebreid en werkt het intuitief.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.7

Meer informatie Goed om te weten
 • Redelijk aantal koppelingen met andere systemen
 • De website navigeert vaak onhandig
 • Basisprijs is prima, aanvullende modules kunnen het duur maken
 
 

Afsluiting van het boekjaar

De afsluiting van een boekjaar vraagt om een aantal handelingen. Het is bijvoorbeeld van belang om de banksaldi te controleren, zodat je die op kunt geven en mee kunt nemen in de balans. Zorg er daarnaast voor dat je de afschrijvingen boekt. Blijken bepaalde betalingen niet te innen of is er sprake van afschrijvingen van voorraden? Je dient vervolgens de waarde van de voorraad te actualiseren en het is van belang om het resultaat van het boekjaar te verwerken. Uiteraard kan het bij de jaarafsluiting van de boekhouding gaan om winst of verlies. Tenslotte dien je het boekjaar te blokkeren voor nieuwe invoer, vanaf dat moment is het jaar afgesloten en kun je fris van start gaan.

 

Jaarafsluiting boekhouding
Jaarafsluiting boekhouding

Eenvoudig jaarafsluiting van de boekhouding

Wil je de jaarafsluiting van de boekhouding zo gemakkelijk mogelijk maken? Het is verstandig om gebruik te maken van online administratiesoftware. Je kunt op die manier eenvoudig de boekhouding doen en ervoor zorgen dat je financieel goed op de hoogte bent van hoe je er voor staat. Je kunt de gegevens eenvoudig online bijhouden, na de jaarafsluiting van de boekhouding weet je hoe het afgelopen jaar eruit heeft gezien. Dankzij de online software hoef je daar zelf niet keer op keer in te duiken, het systeem helpt je de juiste handelingen te ondernemen.

 

Online administratiesoftware

Online boekhoudprogramma is wat dat betreft het best geschikt voor de jaarafsluiting van de boekhouding. Je zorgt er daarmee tevens voor dat je er samen aan kunt werken of het niet uitmaakt vanaf welke locatie je werkt. Je kunt de jaarafsluiting van de boekhouding online verzorgen, zodat je daar altijd toegang toe hebt en je weet waar je gebleven hebt. De afsluiting van het boekjaar hoeft op zich niet moeilijk te zijn, het is vooral van belang om ervoor te zorgen dat je goed weet wat je te doen staat.

Deal van de week: Gratis online boekhoudprogramma     BEKIJK MIJN DEAL

 

Laatste berichten