Boekhoudprogramma vergelijken: kijk kritisch naar de beoordelingen

Boekhoudprogramma vergelijken: kijk kritisch naar de beoordelingen

Een boekhoudprogramma vergelijken en kiezen is eenvoudig, mits je goed weet waar je op dient te letten. We deelden de vorige keer 19 eigenschappen die je kunt gebruiken voor een goede vergelijking, daarnaast is het interessant om goed te kijken naar wat anderen erover zeggen.

Top 10 boekhoudprogramma's

Compleet programma, scherpe prijs
e-Boekhouden.nl was één van de eerste boekhoudprogramma's in de markt. Sinds 2002 zijn zij uitgegroeid tot een bekende speler. De betrouwbaarheid is hierdoor erg goed. Als je voor e-Boekhouden.nl kiest, weet je zeker dat je goed zit. De prijs is scherp en het functieaanbod is uitgebreid. Wij schatten in dat dit boekhoudprogramma voor zowel kleine zelfstandigen (zzp'ers) als grotere bedrijven (mkb) een goede oplossing is. 

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 9.6

Goed om te weten:
 • Helpdesk is per telefoon, e-mail en chat bereikbaar
 • Startende ondernemers krijgen de eerste 15 maanden gratis
 • Zeer goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Wordt ondersteund door heel veel boekhouders en accountants door het hele land
 • e-Boekhouden.nl biedt heel veel koppelingen met andere systemen zoals webshops, banken etc
 • Er is zeer veel materiaal beschikbaar ter ondersteuning. Zoals handleidingen, video's en een kennisbank
Goede keuze voor zzp'ers
Ficsus.nl is niet duur, maar is qua functies ook niet heel erg uitgebreid. Zoek jij een boekhoudprogramma met beperkte mogelijkheden, dan kan ficsus de beste keuze voor jou zijn.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.9

Meer informatie Goed om te weten:
 • Met een vaste prijs van € 12,50 per maand is het een goed betaalbaar boekhoudprogramma
 • De klantenservice is alleen per e-mail bereikbaar
 • Voor grotere administraties is ficsus minder geschikt.
Vooral geschikt voor zzp'ers
Moneymonk is een boekhoudprogramma dat zich richt op zzp'ers. Je kunt hier prima een eenvoudige boekhouding bijhouden met factureren, uren en rittenregistratie. Het is gezien de functionaliteit wel een iets duurder pakket. De kosten bedragen € 25,00 per maand voor zzp'ers en € 50,00 per maand voor een vof en bv. Het pakket is verder eenvoudig in gebruik.


Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.4

Meer informatie Goed om te weten:
 • De klantenservice is niet de hele dag geopend
 • Er zijn enkele tientallen adviseurs die met Moneymonk werken
 • MoneyMonk biedt een gratis opstartservice

Online boekhouden voor zzp'ers
Ook digibtw richt zich voornamelijk op zzp'ers. Met een prijs van € 10,00 per maand zitten ze qua kosten in de middenmoot. De mogelijkheden om andere systemen te koppelen aan Digibtw zijn beperkt en brengen extra kosten met zich mee. Een bankkoppeling kost bijvoorbeeld € 4,00 per maand per bankrekening. Dat zijn gezien de normale abonnementsprijs forse extra kosten.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor DigiBTW een 8.2

Meer informatie Goed om te weten
 • Digibtw heeft een duidelijke website met veel informatie
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Digibtw biedt een gratis overstapservice
Een boekhoudprogramma met schoenendoos
Bij rompslomp kan je gratis factureren. De eerste betaalde variant kost € 5,00 per maand, maar daar kan je nog geen boekhouding mee voeren. Voor € 15,00 per maand krijg je alle mogelijkheden. Voor het koppelen van een bankrekening komt daar nog € 4,00 per maand bovenop. Een directe koppeling met de belastingdienst ontbreekt. Het pakket oogt fris en eenvoudig, helaas is de klantenservice niet via telefoon bereikbaar.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.1

Meer informatie Goed om te weten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen koppeling met de belastingdienst
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Klantenservice niet per telefoon
Boekhoudpakket voor zzp'ers met goedkope bankkoppeling
Visma biedt een goed boekhoudprogramma tegen een redelijke prijs. De automatische bankkoppeling kost € 1,75 per maand, alleen kunnen niet alle banken gekoppeld worden. Functioneel is het pakket uitgebreid en werkt het intuitief.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.7

Meer informatie Goed om te weten
 • Redelijk aantal koppelingen met andere systemen
 • De website navigeert vaak onhandig
 • Basisprijs is prima, aanvullende modules kunnen het duur maken
 

Uiteraard is het met het oog op de beoordelingen en reviews van boekhoudprogramma’s belangrijk om een aantal zaken kritisch te beoordelen. Bekijk bijvoorbeeld wie de beoordeling schreef, hoeveel beoordelingen er beschikbaar zijn en of die bij een onafhankelijke aanbieder staan. Dit zijn drie elementen die de betrouwbaarheid van de beoordelingen kunnen verhogen, zodat je daarmee een goede vergelijking van boekhoudprogramma’s kunt maken.

Wie schreef de beoordeling?

Kijk bij de vergelijking van boekhoudprogramma’s altijd goed naar wie de beoordeling schreef. En dan bedoelen we niet of die persoon zelf interessant is, maar wel of diegene hetzelfde in een boekhoudprogramma zoekt als jij. Ben je ZZP-er? Zoek dan naar de beoordeling door andere ZZP-ers, omdat de kans groot is dat zij zoeken naar dezelfde functionaliteiten. Een MKB-er die volledig tevreden is over een boekhoudprogramma kan bijvoorbeeld de mogelijkheden voor inkoop en voorraadbeheer waarderen, terwijl je daar als dienstverlenende ZZP-er niets aan hebt. Dan is het veel prettiger dan je de rittenadministratie eenvoudig kunt bijhouden.

Kijk dus goed naar wie de beoordeling schreef en zoek voor de vergelijking van boekhoudprogramma’s naar beoordelingen en reviews van anderen die zoeken naar dezelfde elementen als die jij belangrijk vindt.

Aantal beoordelingen van het boekhoudprogramma

Ten tweede is het de moeite waard om goed te kijken naar het aantal beoordelingen van een boekhoudprogramma. Bij minder dan 50 beoordelingen bestaat het risico dat er sprake is van een scheve verdeling, waardoor de beoordeling iets te hoog of iets te laag uitvalt. Bovendien geeft het aantal beoordelingen goed aan hoeveel gebruikers het programma daadwerkelijk heeft.

Tip: wil je de boekhoudprogramma’s vergelijken en zoek je naar een veel gekozen programma? Kijk dan naar het aantal reviews dat er beschikbaar is.

Onafhankelijke aanbieder van beoordelingen

Ten derde is het van belang om na te gaan of er sprake is van een onafhankelijke aanbieder van de beoordelingen. Je kunt dan denken aan KiYoh, The Feedback Company of bijvoorbeeld KlantenVertellen. Het zijn een paar voorbeelden van onafhankelijke aanbieders, net als de reviews via Google of Facebook. Voorkom beoordelingen en reviews op de website zelf zonder onafhankelijke aanbieder, omdat je daarvan moeilijk de betrouwbaarheid kunt beoordelen.

Tip: met name op Facebook en Google kun je gemakkelijk achterhalen of er echte mensen schuilgaan achter de (positieve) reviews.

Online boekhoudprogramma vergelijken

Aan de hand van de bovenstaande tips voor de reviews en beoordelingen kun je de verschillende boekhoudprogramma’s met elkaar vergelijken. Je kunt er op die manier gemakkelijk achterkomen waar je het best een proefabonnement kunt aanvragen om de software te testen. Online boekhoudprogramma’s vergelijken wordt daarmee een stuk gemakkelijker, zodat je de juiste keuze voor de boekhoudsoftware kunt maken.

Deal van de week: Gratis online boekhoudprogramma     BEKIJK MIJN DEAL

Laatste berichten