Veranderingen 2018

Veranderingen 2018 voor ZZP’ers en startende ondernemers

Benieuwd naar de veranderingen voor ZZP’ers en startende ondernemer sin 2018? Het nieuwe kabinet sloot in het najaar een nieuw regeerakkoord, waardoor er ook voor ondernemers een paar dingen veranderen. Minder dan gedacht, want de zelfstandigenaftrek en een aantal andere aftrekposten bleven gewoon behouden.

Meest gekozen boekhoudprogramma's voor ZZP'ers

Compleet programma, scherpe prijs
e-Boekhouden.nl was één van de eerste boekhoudprogramma's in de markt. Sinds 2002 zijn zij uitgegroeid tot een bekende speler. De betrouwbaarheid is hierdoor erg goed. Als je voor e-Boekhouden.nl kiest, weet je zeker dat je goed zit. De prijs is scherp en het functieaanbod is uitgebreid. Wij schatten in dat dit boekhoudprogramma voor zowel kleine zelfstandigen (zzp'ers) als grotere bedrijven (mkb) een goede oplossing is. 

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 9.6

Goed om te weten:
 • Helpdesk is per telefoon, e-mail en chat bereikbaar
 • Startende ondernemers krijgen de eerste 15 maanden gratis
 • Zeer goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Wordt ondersteund door heel veel boekhouders en accountants door het hele land
 • e-Boekhouden.nl biedt heel veel koppelingen met andere systemen zoals webshops, banken etc
 • Er is zeer veel materiaal beschikbaar ter ondersteuning. Zoals handleidingen, video's en een kennisbank
Goede keuze voor zzp'ers
Ficsus.nl is niet duur, maar is qua functies ook niet heel erg uitgebreid. Zoek jij een boekhoudprogramma met beperkte mogelijkheden, dan kan ficsus de beste keuze voor jou zijn.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.9

Meer informatie Goed om te weten:
 • Met een vaste prijs van € 12,50 per maand is het een goed betaalbaar boekhoudprogramma
 • De klantenservice is alleen per e-mail bereikbaar
 • Voor grotere administraties is ficsus minder geschikt.
Vooral geschikt voor zzp'ers
Moneymonk is een boekhoudprogramma dat zich richt op zzp'ers. Je kunt hier prima een eenvoudige boekhouding bijhouden met factureren, uren en rittenregistratie. Het is gezien de functionaliteit wel een iets duurder pakket. De kosten bedragen € 25,00 per maand voor zzp'ers en € 50,00 per maand voor een vof en bv. Het pakket is verder eenvoudig in gebruik.


Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.4

Meer informatie Goed om te weten:
 • De klantenservice is niet de hele dag geopend
 • Er zijn enkele tientallen adviseurs die met Moneymonk werken
 • MoneyMonk biedt een gratis opstartservice

Online boekhouden voor zzp'ers
Ook digibtw richt zich voornamelijk op zzp'ers. Met een prijs van € 10,00 per maand zitten ze qua kosten in de middenmoot. De mogelijkheden om andere systemen te koppelen aan Digibtw zijn beperkt en brengen extra kosten met zich mee. Een bankkoppeling kost bijvoorbeeld € 4,00 per maand per bankrekening. Dat zijn gezien de normale abonnementsprijs forse extra kosten.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor DigiBTW een 8.2

Meer informatie Goed om te weten
 • Digibtw heeft een duidelijke website met veel informatie
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Digibtw biedt een gratis overstapservice
Een boekhoudprogramma met schoenendoos
Bij rompslomp kan je gratis factureren. De eerste betaalde variant kost € 5,00 per maand, maar daar kan je nog geen boekhouding mee voeren. Voor € 15,00 per maand krijg je alle mogelijkheden. Voor het koppelen van een bankrekening komt daar nog € 4,00 per maand bovenop. Een directe koppeling met de belastingdienst ontbreekt. Het pakket oogt fris en eenvoudig, helaas is de klantenservice niet via telefoon bereikbaar.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.1

Meer informatie Goed om te weten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen koppeling met de belastingdienst
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Klantenservice niet per telefoon
Boekhoudpakket voor zzp'ers met goedkope bankkoppeling
Visma biedt een goed boekhoudprogramma tegen een redelijke prijs. De automatische bankkoppeling kost € 1,75 per maand, alleen kunnen niet alle banken gekoppeld worden. Functioneel is het pakket uitgebreid en werkt het intuitief.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.7

Meer informatie Goed om te weten
 • Redelijk aantal koppelingen met andere systemen
 • De website navigeert vaak onhandig
 • Basisprijs is prima, aanvullende modules kunnen het duur maken
 

Dat betekent dat er in 2018 sprake is van een paar wijzigingen, maar dat het meevalt in vergelijking tot andere jaren. Dat is goed nieuws voor zowel startende ondernemers als voor ZZP’ers, aangezien dit betekent dat de voordelen die zij hebben behouden blijven.

Aan de andere kant geldt er wel een wijziging voor de Wet DBA die al in 2017 inging. Dat leidde tot veel onduidelijkheid en onzekerheid bij zowel ZZP’ers, startende ondernemers en het MKB. Het bleek dat de wet niet leidde tot de veranderingen zoals verwacht, waardoor die z’n doel voorbij schoot. Er is besloten om de invoering van de wet nog even uit te stellen, tot in 2018.

Behoud van de zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling in 2018

Allereerst is er goed nieuws voor ZZP’ers en startende ondernemers in 2018. Een groot deel van hun fiscale aftrekposten is netjes behouden gebleven, waardoor ze op dit punt niet inleveren. Dat werd ook niet concreet verwacht, maar er was wel even sprake van mogelijke wijzigingen op dit gebied.

Het betekent in de praktijk dat er geen veranderingen voor ZZP’ers en startende ondernemers zijn in 2018, als we het hebben over de aftrekposten. Zij kunnen blijven profiteren van:

 • De zelfstandigenaftrek
 • De MKB-winstvrijstelling

Ook de startersaftrek is in 2018 nog gewoon beschikbaar. Daar staat aan de andere kant tegenover dat zelfstandigen en startende ondernemers nog netjes aan het urencriterium voor de Belastingdienst moeten voldoen. En dat er geen wijzigingen gelden voor een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering. ZZP’ers en startende ondernemers dienen daar zelf voor te zorgen, maar er geldt geen verplichting.

Wijzigingen in de Wet DBA: vanaf 1 juli 2018

Er heeft wel een wijziging plaatsgevonden voor ZZP’ers en startende ondernemers, als het gaat om de Wet DBA. Die zou in 2017 al definitief ingaan, maar de overheid is daarom teruggekomen. Dat heeft vooral te maken met de onduidelijkheid die er ontstond en de onrust die de nieuwe wet veroorzaakte. Veel ZZP’ers en ook werkgevers wisten niet goed hoe ze met de wet om moesten gaan.

De wet was bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door de ZZP’er en een opdrachtgever een duidelijke overeenkomst aan te laten gaan moet duidelijk worden hoe de relatie is. En of er sprake is van een dienstverband.

In de praktijk werkte dat anders, waardoor men heeft besloten om de invoering hiervan uit te stellen. Voorlopig is er nog geen sprake van controle op een eventueel vast dienstverband, vanuit de Wet DBA. Die gaat officieel pas in op 1 juli 2018, waardoor ZZP’ers, startende ondernemers en opdrachtgevers nog even de tijd hebben om zich hiermee eigen te maken.

Tot die tijd is het verstandig om de ontwikkelingen en het nieuws voor ZZP’ers  goed in te gaten te houden. Op het gebied van boekhouden en fiscale zaken, net als met betrekking tot de Wet DBA. Om goed op te hoogte te blijven van wet- en regelgeving, net als voor slimme tips om eenvoudig op de kosten te besparen.

Laatste berichten