Veranderingen 2018 voor ZZP’ers en startende ondernemers
Benieuwd naar de veranderingen voor ZZP’ers en startende ondernemer sin 2018? Het nieuwe kabinet sloot in het najaar een nieuw regeerakkoord, waardoor er ook voor ondernemers een paar dingen veranderen. Minder dan gedacht, want de zelfstandigenaftrek en een aantal andere aftrekposten bleven gewoon behouden.
Meest gekozen boekhoudprogramma's voor ZZP'ers
e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)
Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers. Maak gebruik van boekhouden, offertes, factureren, urenregistratie en de gratis app. 15 maanden gratis voor starters.
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
MoneyMonk - Beste keuze voor zzp'ers die uren schrijven
Met dit toegankelijke pakket zet je eenvoudig een complete zzp administratie op. Ook als je al een tijdje onderneemt. Inclusief opstartservice en kickstart korting.
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
Visma eAccounting - Makkelijk online boekhouden voor ZZP'ers
Eenvoudig boekhouden en factureren in een complete oplossing met de beste ondersteuning. Boekhouden en onbeperkt factureren voor de zzp'er. Handige app & trainingen helpen jou op weg. Probeer 30 dagen! Voor starters 1 jaar gratis!
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers
Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
Moneybird - Populair onder zzp'ers om gebruiksvriendelijkheid
Je boekhouding is zo gebeurd met Moneybird! Een zeer compleet en gebruiksvriendelijk boekhoudpakket met betaalrekening in één. Zeer populair onder zzp'ers om zijn gebruiksvriendelijkheid. De eerste 6 maanden zijn zelfs gratis!
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
SnelStart - Boekhouden voor zzp'ers
In minder tijd je administratie gedaan, zonder kennis van boekhouden? Het kan met SnelStart. Onbeperkt offertes en facturen sturen. Je btw-aangifte is zo gedaan. En dat voor een vast bedrag per maand + de eerste 30 dagen gratis.
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
InformerOnline
Met Informer ben je Zeker van een Correcte Boekhouding. Eenvoudig factureren (ook vanuit de app) en een automatische btw-aangifte. Altijd ondersteuning binnen 5 minuten. Voor ZZP, MKB, starters en stichtingen!
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
Moss
Stroomlijn je workflows, houd je boekhouding op orde en sluit de maand op tijd af – elke keer weer. Gewoon door Moss te verbinden met de systemen en tools die je al gebruikt.
GRATIS Proefperiode
Contact
Prijzen
Dat betekent dat er in 2018 sprake is van een paar wijzigingen, maar dat het meevalt in vergelijking tot andere jaren. Dat is goed nieuws voor zowel startende ondernemers als voor ZZP’ers, aangezien dit betekent dat de voordelen die zij hebben behouden blijven.
Aan de andere kant geldt er wel een wijziging voor de Wet DBA die al in 2017 inging. Dat leidde tot veel onduidelijkheid en onzekerheid bij zowel ZZP’ers, startende ondernemers en het MKB. Het bleek dat de wet niet leidde tot de veranderingen zoals verwacht, waardoor die z’n doel voorbij schoot. Er is besloten om de invoering van de wet nog even uit te stellen, tot in 2018.
Behoud van de zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling in 2018
Allereerst is er goed nieuws voor ZZP’ers en startende ondernemers in 2018. Een groot deel van hun fiscale aftrekposten is netjes behouden gebleven, waardoor ze op dit punt niet inleveren. Dat werd ook niet concreet verwacht, maar er was wel even sprake van mogelijke wijzigingen op dit gebied.
Het betekent in de praktijk dat er geen veranderingen voor ZZP’ers en startende ondernemers zijn in 2018, als we het hebben over de aftrekposten. Zij kunnen blijven profiteren van:
- De zelfstandigenaftrek
- De MKB-winstvrijstelling
Ook de startersaftrek is in 2018 nog gewoon beschikbaar. Daar staat aan de andere kant tegenover dat zelfstandigen en startende ondernemers nog netjes aan het urencriterium voor de Belastingdienst moeten voldoen. En dat er geen wijzigingen gelden voor een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering. ZZP’ers en startende ondernemers dienen daar zelf voor te zorgen, maar er geldt geen verplichting.
Wijzigingen in de Wet DBA: vanaf 1 juli 2018
Er heeft wel een wijziging plaatsgevonden voor ZZP’ers en startende ondernemers, als het gaat om de Wet DBA. Die zou in 2017 al definitief ingaan, maar de overheid is daarom teruggekomen. Dat heeft vooral te maken met de onduidelijkheid die er ontstond en de onrust die de nieuwe wet veroorzaakte. Veel ZZP’ers en ook werkgevers wisten niet goed hoe ze met de wet om moesten gaan.
De wet was bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door de ZZP’er en een opdrachtgever een duidelijke overeenkomst aan te laten gaan moet duidelijk worden hoe de relatie is. En of er sprake is van een dienstverband.
In de praktijk werkte dat anders, waardoor men heeft besloten om de invoering hiervan uit te stellen. Voorlopig is er nog geen sprake van controle op een eventueel vast dienstverband, vanuit de Wet DBA. Die gaat officieel pas in op 1 juli 2018, waardoor ZZP’ers, startende ondernemers en opdrachtgevers nog even de tijd hebben om zich hiermee eigen te maken.
Tot die tijd is het verstandig om de ontwikkelingen en het nieuws voor ZZP’ers goed in te gaten te houden. Op het gebied van boekhouden en fiscale zaken, net als met betrekking tot de Wet DBA. Om goed op te hoogte te blijven van wet- en regelgeving, net als voor slimme tips om eenvoudig op de kosten te besparen.