Boekhouden: BTW-aangifte doen

Boekhouden: BTW-aangifte doen

Als particulieren zijn we er allemaal aan gewend om BTW te betalen. Voor ondernemers zoals jij is het BTW-verhaal iets minder eenvoudig. Er zijn namelijk situaties waarin je wél BTW betaalt en momenten waarop dat niet nodig is. Ook kun je met verschillende BTW-tarieven te maken krijgen. Hoe dan ook, iedere zelfstandige moet regelmatig BTW-aangifte doen. Afhankelijk van je inschrijving bij het Handelsregister moet dat maandelijks, per kwartaal of jaarlijks gebeuren.

Boekhoudprogramma top 4

InformerOnline

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (5002)
€ 15,00 per maand
  • Meeste Top Reviews
  • Altijd Ondersteuning
  • Certified B Corp
Meer informatie >
e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)
€ 9,95 per maand
  • 500.000 gingen je voor
  • Snelle btw-aangifte
  • 15 maanden gratis
Meer informatie >
Moss

Moss

Op aanvraag
  • 47% stijging
  • Automatisch boekhouden
  • OCR-software
Meer informatie >
Ficsus.nl

Ficsus.nl

Gratis
  • Gratis en vrijblijvend
  • Gratis helpdesk
  • Belastingdienst-Link
Meer informatie >

In veel gevallen doen bedrijven elk kwartaal aangifte. Je moet ook aangifte doen als je het afgelopen kwartaal geen BTW in rekening hebt gebracht of geen BTW hebt betaald. Het gaat dus simpelweg om een overzicht, op basis waarvan de Belastingdienst kan bepalen of je geld terugkrijgt of juist een naheffing verdient. Eén van jouw taken bij het boekhouden is dan ook het bijhouden van de BTW-betalingen en -ontvangsten.

Automatiseer je BTW-aangifte

Wat veel bedrijven doen, is hun BTW-administratie door de boekhouder laten doen. Ze sturen hem of haar de inkoop- en verkoopfacturen toe, en de boekhouder verzorgt de aangifte bij het Belastingkantoor. Slim, maar duur. Tegenwoordig is het net zo aantrekkelijk om hiervoor een online boekhoudprogramma te gebruiken. Dat programma houdt precies bij hoeveel BTW je betaalt en ontvangt, en met een klik op de muisknop rolt er een aangifte uit. Je hebt er zelf dus nauwelijks werk aan, maar je hoeft er evenmin een dure accountant voor te betalen.

Online boekhouden is nog relatief nieuw, maar heeft al heel wat boekhouders hun baan gekost. Ondernemers hebben namelijk voor steeds minder handelingen een boekhouder nodig. De kosten van zulke online software zijn prettig laag; de baten maken de investering erin een no-brainer.

  • Gebruiksvriendelijk

Vrijwel alle pakketten zijn ontworpen om het boekhouden eenvoudig voor ondernemers te maken. De menustructuur is duidelijk en er is een heldere uitleg bij de verschillende onderdelen. Naar keuze kun je zelfs jouw boekhouder toegang geven voor een laatste check.

  • Kostenbesparend

Een accountant kost geld. Heel wat meer geld dan online boekhouden, dat –afhankelijk van het pakket– tussen de 10 en 20 euro per maand kost. Een ander deel van de besparing zit in jouw kostbare tijd, die je niet meer aan klusjes hoeft te besteden als handmatig factureren en het versturen van betalingsherinneringen.

  • Tijdbesparend

De tijdsbesparing die online boekhouden met zich meebrengt, betekent iets heel belangrijks: je kunt er meer tijd door besteden aan de kernactiviteiten van jouw bedrijf; de handelingen die geld in kas brengen.

Welk pakket kies je?

Behalve je BTW-aangifte, verzorgt een online boekhoudpakket ook jouw facturatie. Je kan het zelfs inzage geven in de mutaties op jouw zakelijke bankrekening, waardoor je op elk willekeurig moment ziet of –en zo ja, welke– facturen betaald zijn. Indien nodig, verstuurt de software ook een betalingsherinnering.

Deal van de week: Gratis online boekhoudprogramma     BEKIJK MIJN DEAL

Voor welke online boekhoudsoftware je kiest, hangt van het soort bedrijf, jouw activiteiten en jouw budget af. Toch ontlopen de pakketten elkaar weinig in functies en mogelijkheden. Wij vergelijken ze constant en de resultaten daarvan zie je op deze pagina.

Laatste berichten