Administratie opzetten

ZZP Administratie opzetten

Wil je een administratie opzetten of start je een onderneming en ben je benieuwd aan welke plichten je dient te voldoen? Zodra je ondernemer bent voor de KVK en de BelastingDienst dien je een heldere administratie bij te houden. Een administratie opzetten is gelukkig niet moeilijk, vooral wanneer je gebruik maakt van online administratiesoftware. Sta je op het punt om als startende ondernemer, ZZP'er of voor een eenmanszaak de administratie op te zetten? Wacht dan even, er zijn tal van fantastische administratie software oplossingen voor een zzp administratie. Wij presenteren een top lijst van aanbieders die je, meestal zelfs gratis, kunnen helpen!  

Top 10 gekozen oplossingen voor een ZZP administratie 
Compleet programma, scherpe prijs
e-Boekhouden.nl was één van de eerste boekhoudprogramma's in de markt. Sinds 2002 zijn zij uitgegroeid tot een bekende speler. De betrouwbaarheid is hierdoor erg goed. Als je voor e-Boekhouden.nl kiest, weet je zeker dat je goed zit. De prijs is scherp en het functieaanbod is uitgebreid. Wij schatten in dat dit boekhoudprogramma voor zowel kleine zelfstandigen (zzp'ers) als grotere bedrijven (mkb) een goede oplossing is. 

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 9.6

Goed om te weten:
 • Helpdesk is per telefoon, e-mail en chat bereikbaar
 • Startende ondernemers krijgen de eerste 15 maanden gratis
 • Zeer goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Wordt ondersteund door heel veel boekhouders en accountants door het hele land
 • e-Boekhouden.nl biedt heel veel koppelingen met andere systemen zoals webshops, banken etc
 • Er is zeer veel materiaal beschikbaar ter ondersteuning. Zoals handleidingen, video's en een kennisbank
Goede keuze voor zzp'ers
Ficsus.nl is niet duur, maar is qua functies ook niet heel erg uitgebreid. Zoek jij een boekhoudprogramma met beperkte mogelijkheden, dan kan ficsus de beste keuze voor jou zijn.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.9

Meer informatie Goed om te weten:
 • Met een vaste prijs van € 12,50 per maand is het een goed betaalbaar boekhoudprogramma
 • De klantenservice is alleen per e-mail bereikbaar
 • Voor grotere administraties is ficsus minder geschikt.
Vooral geschikt voor zzp'ers
Moneymonk is een boekhoudprogramma dat zich richt op zzp'ers. Je kunt hier prima een eenvoudige boekhouding bijhouden met factureren, uren en rittenregistratie. Het is gezien de functionaliteit wel een iets duurder pakket. De kosten bedragen € 25,00 per maand voor zzp'ers en € 50,00 per maand voor een vof en bv. Het pakket is verder eenvoudig in gebruik.


Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer een 8.4

Meer informatie Goed om te weten:
 • De klantenservice is niet de hele dag geopend
 • Er zijn enkele tientallen adviseurs die met Moneymonk werken
 • MoneyMonk biedt een gratis opstartservice

Online boekhouden voor zzp'ers
Ook digibtw richt zich voornamelijk op zzp'ers. Met een prijs van € 10,00 per maand zitten ze qua kosten in de middenmoot. De mogelijkheden om andere systemen te koppelen aan Digibtw zijn beperkt en brengen extra kosten met zich mee. Een bankkoppeling kost bijvoorbeeld € 4,00 per maand per bankrekening. Dat zijn gezien de normale abonnementsprijs forse extra kosten.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor DigiBTW een 8.2

Meer informatie Goed om te weten
 • Digibtw heeft een duidelijke website met veel informatie
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Digibtw biedt een gratis overstapservice
Een boekhoudprogramma met schoenendoos
Bij rompslomp kan je gratis factureren. De eerste betaalde variant kost € 5,00 per maand, maar daar kan je nog geen boekhouding mee voeren. Voor € 15,00 per maand krijg je alle mogelijkheden. Voor het koppelen van een bankrekening komt daar nog € 4,00 per maand bovenop. Een directe koppeling met de belastingdienst ontbreekt. Het pakket oogt fris en eenvoudig, helaas is de klantenservice niet via telefoon bereikbaar.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.1

Meer informatie Goed om te weten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen koppeling met de belastingdienst
 • Koppelingsmogelijkheden zijn beperkt en prijzig
 • Klantenservice niet per telefoon
Boekhoudpakket voor zzp'ers met goedkope bankkoppeling
Visma biedt een goed boekhoudprogramma tegen een redelijke prijs. De automatische bankkoppeling kost € 1,75 per maand, alleen kunnen niet alle banken gekoppeld worden. Functioneel is het pakket uitgebreid en werkt het intuitief.

Op een schaal van 1 tot 10 is ons rapportcijfer voor Rompslomp een 8.7

Meer informatie Goed om te weten
 • Redelijk aantal koppelingen met andere systemen
 • De website navigeert vaak onhandig
 • Basisprijs is prima, aanvullende modules kunnen het duur maken
 
 

Belang van een goede administratie

Je kunt zelf een administratie opzetten, de Belastingdienst wijst je graag op het belang van een goede administratie. Je dient er bijvoorbeeld voor te zorgen dat goed helder is wat je verdient en welke uitgaven je aan de andere kant doet. Aan de hand daarvan voldoe je niet alleen aan de plichten naar de Belastingdienst, je kunt daarnaast een administratie opzetten om zelf het overzicht te kunnen behouden. Je kunt eenvoudig nagaan wat je hebt ingekocht en welke betalingen van debiteuren je nog dient te ontvangen.

 

Administratie opzetten
Administratie opzetten

Bewaartermijn en andere plichten

Ga je de administratie opzetten? Je bent verplicht die een aantal jaren te betalen, de Belastingdienst kan je precies aangeven welke termijn er geldt voor de verschillende onderdelen van de administratie. Daarnaast dien je aan een aantal andere verplichtingen te doen. Je dient bijvoorbeeld facturen maken die de juiste gegevens bevatten. Daarnaast dien je de kosten te boeken aan de hand van het type uitgaven dat je doet. Niet alle kosten kun je zomaar zakelijk opvoeren. Je moet een administratie opzetten om dit bij te houden en aan het eind van het jaar de balans op te kunnen maken.

 

BTW en de administratie

Houd er bovendien rekening mee dat je een administratie moet opzetten om je inkomsten aan BTW bij te gaan houden, zodat je die per kwartaal kunt gaan afdragen. Je zal ieder kwartaal zelf de BTW-aangifte moeten doen, je hebt de administratie er bij nodig om aan te geven welk bedrag je zal gaan afdragen of wat je terug kunt vorderen. Wat dat betreft hoeft een administratie opzetten niet moeilijk te zijn, mits je rekening houdt met de verschillende plichten die daarvoor gelden. De Belastingdienst is daar gelukkig helder over en binnen de boekhoudprogramma houden de ontwikkelaars daar slim rekening mee.

Meer informatie: Belastingdienst.nl

Laatste berichten