Boekhouden: afschrijvingen

Afschrijvingen boeken

Eén van de zaken waar je bij het boekhouden rekening mee moet houden, is de waardedaling van je vaste activa: de bezittingen van je bedrijf. Tot de zogeheten bedrijfsmiddelen behoren bijvoorbeeld een bedrijfsauto en computers, die door het gebruik slijtage oplopen en hun waarde verliezen. Vaak is er zelfs sprake van afschrijving als je ze niet gebruikt, simpelweg omdat de techniek zich blijft ontwikkelen en binnenkort weer achterhaald is.

Boekhoudprogramma top 4
e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)
€ 9,95 per maand
 • 500.000 gingen je voor
 • Snelle btw-aangifte
 • 15 maanden gratis
Meer informatie >
Ficsus.nl

Ficsus.nl

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Meer informatie >
SnelStart

SnelStart

★ ★ ★ ★ ★ (1080)
€ 18,00 per maand
 • Onbeperkt factureren
 • Eenvoudig in gebruik
 • Persoonlijke support
Meer informatie >
InformerOnline

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (4922)
€ 15,00 per maand
 • Meeste Top Reviews
 • Starters Gratis
 • Certified B Corp
Meer informatie >

 

Afschrijvingen zijn kosten

Deze boekhoudkundige waardedalingen worden vermeld op de winst- en verliesrekening van jouw onderneming. Met andere woorden: het zijn kosten die je maakt en die jouw winst dus negatief beïnvloeden. Afhankelijk van allerlei factoren kun je ervoor kiezen om jouw afschrijvingen sneller (dus in hogere bedragen) te doen. Vooral in jaren waarin je veel winst verwacht, kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om hogere kosten te hebben.

Als dit jou enigszins als abacadabra klinkt, is de kans groot dat jij hiervoor een boekhouder hebt. Daar is niets mis mee, maar mogelijk is het niet noodzakelijk. De vele online boekhoudprogramma’s die de laatste jaren zijn verschenen, maken veel werkzaamheden van accountants overbodig. Dankzij de handige templates, tips en tools kan online boekhouden jou kosten en tijd schelen.

Hoe online boekhouden werkt

Boekhouden in de cloud stelt je in staat om overal vandaan facturen aan te maken (dus ook als je onderweg bent). Dankzij de koppeling met jouw bank, verwerkt het programma vanzelf de binnenkomende of gedane betalingen. Ook als het gaat om de BTW-aangifte, afschrijvingen of de winst- en verliesrekening ben je hiermee gedekt. In sommige gevallen is een accountant niet eens meer nodig.

Kies het juiste programma

Welke online software de beste keuze voor jou is, hangt van allerlei dingen af. Ben je bijvoorbeeld ZZP’er of heb je een bedrijf met 50 medewerkers? Wil je jouw boekhouder mee laten kijken of wil je het volledig zelf gaan doen? Wil je ook vanaf je smartphone kunnen boekhouden d.m.v. een app? En wat is je budget? Alhoewel er een trend is dat boekhoudprogramma’s qua functies en prijzen naar elkaar toe groeien, zijn de verschillen nog steeds aanzienlijk.

Zo aanzienlijk, dat het lastig kan zijn om door de bomen het bos te zien. En daar helpen wij dan ook bij met deze website. In een handig overzicht zie je de beschikbare cloud-boekhoudprogramma’s, hun belangrijkste voordelen en de prijs. Dus scroll verder en vind hier jouw nieuwe boekhoudprogramma.

Laatste berichten