Btw-aangifte doen: praktische tips

Btw-aangifte doen: praktische tips

Ben je zelfstandig ondernemer voor de btw? Dan ben je verplicht om btw af te dragen. Elke maand, kwartaal of jaar moet je btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Hoe je dat doet? Hieronder lees je praktische tips.

Boekhoudprogramma top 4
e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)
€ 9,95 per maand
 • 500.000 gingen je voor
 • Snelle btw-aangifte
 • 15 maanden gratis
Meer informatie >
Ficsus.nl

Ficsus.nl

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Meer informatie >
InformerOnline

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (4915)
€ 15,00 per maand
 • Meeste Top Reviews
 • Starters Gratis
 • Certified B Corp
Meer informatie >
AFAS SB

AFAS SB

★ ★ ★ ★ ☆ (537)
€ 59,00 per maand
 • #1 volgens accountants
 • Met Scan & Herken
 • Probeer 1 maand gratis
Meer informatie >

Wat houdt de btw-aangifte in?

Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die je betaalt over de gemaakte omzet. In Nederland zijn er 3 soorten btw-tarieven, afhankelijk van het soort product of dienst. Als je diensten levert aan het buitenland gelden er andere regels. In de btw-aangifte bereken je zelf hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Je berekent vanuit jouw administratie hoeveel btw je hebt verrekend aan klanten en hoeveel btw je zelf hebt betaald aan leveranciers. Het verschil hiertussen is de btw die je betaalt aan de Belastingdienst of terugkrijgt.

Hoe doe je btw-aangifte?

Elektronisch belasting aangifte
Elektronisch belasting aangifte 

In principe doe jij (of jouw boekhouder) digitaal aangifte voor de omzetbelasting met je boekhoudprogramma. Je ontvangt van de Belastingdienst een speciale gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kun je inloggen op het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst website. Btw-aangifte doen wordt tegenwoordig door ondernemers en accountants steeds meer met eigen aangifte- of administratiesoftware gedaan. Voordeel van deze software programma’s is dat dit sneller en eenvoudiger gaat dan via de Belastingdienst zelf.

Voordelen Elektronische-aangifte.nl

 

Wanneer moet de btw-aangifte binnen zijn?

Je aangifte dient uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de periode waarover jij aangifte doet bij de Belastingdienst binnen te zijn. Als je aangifte doet over het eerste kwartaal van 2016 (januari-maart) dan moet de aangifte voor 30 april 2016 bij de Belastingdienst binnen zijn.

Als ondernemer heb je soms zo veel aan je hoofd dat het doen van de btw-aangifte er ongemerkt bij inschiet. De Belastingdienst heeft hiervoor een handige tool gemaakt; de btw-alert app. Zo hoef je niet bang te zijn dat je een boete krijgt omdat je btw-aangifte te laat is ingediend.

Kan ik worden vrijgesteld van btw?

Ja, dat kan. Er zijn beroepen of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Voorbeelden hiervan zijn sommige medisch specialisten, kinderopvang en freelance tekstschrijvers. Let op: het is altijd aan de Belastingdienst om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen. Als jij hiervan wordt vrijgesteld, weet dan dat je ook geen btw mag rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers en hierop altijd moet vermelden dat er sprake is van vrijstelling.

Laatste berichten