Moeten boekhoudprogramma’s worden gestandaardiseerd?

Moeten boekhoudprogramma’s worden gestandaardiseerd?

Moeten boekhoudprogramma’s worden gestandaardiseerd? Image by hamonazaryan1 from Pixabay
Online Boekhoudprogramma
Boekhoudprogramma’s zijn erg handig. De boekhouding wordt sneller en eenvoudiger gedaan waardoor u zich kunt richten op wat ertoe doet, uw bedrijfsvoering en alles wat daarbij komt kijken. Maar wat als alle boekhoudprogramma’s gestandaardiseerd werden? Zou dat het proces niet nog gemakkelijker maken? Is het mogelijk nog verder te gaan in het standaardiseren van online boekhoudprogramma‘s? Wij zochten het voor u uit. Waarom zijn boekhoudprogramma’s nog niet gestandaardiseerd?

Dat zijn ze toch grotendeels al, waarom niet die ene stap verder? Waarom is er eigenlijk nog geen norm? Overzichten zoals een balans, een winst-en-verliesrekening, een debiteurenstand, kunnen ze allemaal produceren, er is een directe lijn naar jouw bankrekening(en) en ga zo maar door. Van Twello tot Moneymonk, ze hebben dit alles allemaal en meer. Het is alleen de norm, de controle van deze programma’s die achter de feiten aanloopt. De systemen zijn nagenoeg gelijk, maar de output van gegevens niet. Daar let de fiscus wat minder op. Met andere woorden, als je maar een winst- en verliesrekening hebt, dan is het goed.

Boekhoudprogramma top 4

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (1361)
Gratis
 • Gratis voor starters!
 • Belastingdienst Erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website
Ficsus.nl

Ficsus.nl

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website
AFAS SB+

AFAS SB+

★ ★ ★ ★ ☆ (144)
€ 59,00 per maand
 • Met Scan & Herken
 • CRM & Bankkoppeling
 • Complete oplossing
Bekijk de website
Rompslomp.nl

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (310)
€ 15,00 per maand
 • Makkelijk & Compleet
 • Boekhouden wordt leuk!
 • Handige mobiele app
Bekijk de website

Waar is standaardisatie in boekhoudprogramma’s goed voor?

Een uniforme norm die geldt voor ieder systeem is toch ook gemakkelijker? Een ondernemer profiteert ervan doordat hij of zij gemakkelijker over kan stappen van het ene naar het andere programma. De boekhouder krijgt het gemakkelijker want al die systemen die nu nog niet helemaal gelijk zijn, moet hij allemaal kennen en ervaren. Als alles uniform is, hoeft hij niet zo veel na te denken en de aangiftes sneller verwerken. De Belastingdienst profiteert er op haar beurt van omdat de controle op boekhoudingen eenduidig wordt en dus eenvoudiger.

Is een uniform format voor boekhoudprogramma’s haalbaar?

Haalbaar is het zeker, de wet moet er nog wel komen. Een uniform format, vastgelegd voor een ieder. Daar heeft de ondernemer, noch de boekhouder, noch de accountant, noch de Belastingdienst, niemand heeft daar bezwaar tegen. Standaardisatie is een logisch gevolg en dit zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Tot die tijd is er volop keuze wat kwalitatieve online boekhoudprogramma’s betreft. Wat niet te voorspellen is, is hoe die norm wordt doorgevoerd. Het is niet zo dat ieder land zelf bepaalt hoe boekhoudingen en belastingen worden verwerkt, maar het zal tijd kosten voor alle landen hetzelfde format in kunnen voeren. Dat gedeelte is een belangrijk onderdeel van het slagen of falen van zo een uniform format.

Online boekhouden proberen

Online boekhouden maakt uw boekhouding eenvoudiger. Probeer het nu zelf!

Tip! Gratis online boekhoudprogramma (Nu 15 maanden gratis)     PROBEER NU


Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma’s te proberen voor u een keuze maakt. Wilt u onafhankelijk advies, neem dan contact met ons op. Vergelijk daarnaast alle boekhoudprogramma’s op basis van prijs, functies en reviews van andere gebruikers.

Bron: Accountant.nl

Laatste berichten