Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) en boekhoudapps
Als u ondernemer bent en uw belastingaangifte online doet, dan kent u de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) vast al. Een deel van uw gegevens vult de Belastingdienst voor u in, wat u tijd en moeite scheelt. U kunt bij de Belastingdienst tegenwoordig ook via een handige boekhoud app uw aangifte doen, met behulp van de VIA. Ze maken het echt leuker en makkelijker voor ondernemers, of valt dat mee? Wat als er een fout in is geslopen? Biedt een koppeling naar uw eigen boekhoud app dan geen uitkomst? Kunt u het ten allen tijden zelf aanpassen in de app?
Wat vult de Belastingdienst voor u in?
Voor we dieper ingaan op de mogelijkheden van de boekhoud app van de Belastingdienst, wat vult de Belastingdienst vooraf voor ondernemers in?
- Uw persoonsgegevens en die van je partner en kinderen
- Uw salaris, arbeidskorting en ingehouden loonheffing
- Pensioen en uitkeringen
- De WOZ-waarde en adres van uw woning
- De gegevens van eventuele andere woningen in Nederland
- Studiefinanciering en de periode waarin u studeert
- Heffingskortingen waar u recht op heeft
- Hypotheekgegevens
- Het saldo op uw bankrekening
- De waarde van uw beleggingen
- Openstaande leningen en schulden
InformerOnline
e-Boekhouden.nl
SnelStart
Voor- en nadelen van de VIA
Een ding is duidelijk, de VIA kán u helpen het proces van belastingaangifte te versoepelen. Het is bovendien minder tijdrovend zodat u zich meer kunt richten op wat er toe doet, namelijk uw dagelijkse bedrijfsvoering. Nog een voordeel is dat u “slechts” bovengenoemde gegevens hoeft te controleren. Alleen maar voordelen, althans zo lijkt het.
Een groot nadeel vinden wij dat er geen koppeling met uw eigen boekhoud app kan worden gemaakt. De combinatie met de gegevens uit uw eigen online boekhoudprogramma en die van de Belastingdienst zou een fantastische zijn, omdat er dan vooraf meer automatisch kan worden ingevuld. Helaas is dit nu nog niet mogelijk. Hiermee komen wij op een ander groot nadeel en dat is wat als de gegevens van de Belastingdienst om de één of andere reden niet kloppen? Dan kunt u dit niet via hun boekhoud app aanpassen, dat kan alleen via de website.
Al met al, een goed begin, maar er is nog flink wat werk te verzetten voor de boekhoud app van de Belastingdienst geoptimaliseerd is.
Wilt u ook online boekhouden?
Het aantal ondernemers wat online boekhoudt, groeit gestaag. Als u online boekhouden overweegt, dan kunt u zich snel en gemakkelijk aanmelden voor een abonnement op één van de vele handige boekhoudprogramma’s.
Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan met
Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma’s te proberen voor u een keuze maakt. Vergelijk daarnaast alle boekhoudprogramma’s op basis van prijs, functies en reviews van andere gebruikers.Wilt u onafhankelijk advies, neem dan contact met ons op.
Bron: Wegwijs