tellow review

Tellow review: hoe goed werkt de Tellow boekhoud app?

In deze Tellow review nemen we dit nieuwe boekhoudpakket onder de loep. Met een handige app, ontwikkeld in samenwerking met de Rabobank. Al geven de beide bedrijven aan dat het om losstaande ondernemingen gaat. In de reclames lijkt Tellow een initiatief van de Rabobank, maar om meer dan een samenwerking blijkt het niet te gaan.

 

We maken een account aan voor deze Tellow review en gebruiken natuurlijk de app van het boekhoudpakket. We kijken kritisch naar inkoopfacturen, verkoopfacturen, de rapportages en bijvoorbeeld de mogelijkheid om de btw-aangifte te doen. Voor een goed beeld van dit boekhoudprogramma, met name voor ZZP’ers.

Account aanmaken en boekhouden

Het aanmaken van een account bij Tellow gaat heel eenvoudig. Er verschijnt een melding dat het 2 werkdagen kan duren, maar gelukkig zijn de inlogcodes sneller beschikbaar.

Let op: houd er rekening mee dat Tellow alleen beschikbaar is voor Eenmanszaken. BV’s en andere bedrijfsvormen kunnen er geen gebruik van maken.

Inkoopfacturen, verkoopfacturen, rapportage en btw

We maken deze Tellow review over het boekhoudprogramma, dus we richten ons onder andere op de inkoopfacturen en de verkoopfacturen. De software biedt vanuit de app de mogelijkheid om inkoopfacturen te scannen en die te uploaden. Het is mogelijk om meerdere PDF’s tegelijk te uploaden, om die vlot te kunnen verwerken. Het nadeel is dat Tellow vraagt om een handmatige verwerking, om aan te geven hoe de facturen betaald zijn. En er is helaas geen zoekfunctie beschikbaar om een factuur terug te vinden.

De verkoopfacturen werken aan de andere kant wel heel eenvoudig. Er zijn een paar sjablonen beschikbaar om dat te doen. Prettig voor ZZP’ers die daar zo min mogelijk tijd aan willen besteden. Het biedt aan de andere kant niet heel veel vrijheid, waardoor de meer ervaren ZZP’ers hier wellicht minder aan hebben.

De btw-aangifte verloopt minder goed, als we Tellow testen voor deze Tellow review. We vinden wel de mogelijkheid om de aangifte aan te maken, maar het lukt helaas niet om die vanuit de software ook meteen te verzenden. Dat betekent dat de app wel zorgt voor een overzicht, maar dat er vervolgens een handmatige aangifte volgt.

Een positieve noot is er voor de rapportages. De in- en verkoopfacturen worden netjes verwerkt, net als de btw-aangifte. Op die manier ontstaat er een overzicht van de inkomsten en uitgaven, om aan het eind van het jaar de balans op te kunnen maken. De rapportage in de Tellow boekhoud app ziet er netjes uit.

Tellow review: onze conclusie

Onze conclusie voor de Tellow review? Het is een handige app, mits die goed aansluit bij de concrete wensen die je als ZZP’er hebt. Ondertussen is de software met €5 per maand en €0,29 per transactie vreemd geprijsd. Bij zo’n 500 transacties per jaar kost de software bijvoorbeeld al meer dan €17,- per maand. Een op het oog goedkope oplossing pakt dan toch relatief duur uit.

Het is wat ons betreft een goed idee om deze Tellow review te vergelijken met de andere boekhoudprogramma’s die er beschikbaar zijn. Vooral vanwege de soms beter geautomatiseerde functionaliteiten die er beschikbaar zijn, voor een lagere prijs per maand.